Pak choi postaje sve popularniji sastojak u hrvatskim kuhinjama, osvajajući ljubitelje zdrave hrane svojim hrskavim teksturama i blagim okusom. Ova azijska kupusnjača nije samo ukusna već i izuzetno hranjiva, bogata vitaminima A, C i K te mineralima poput kalcija i željeza.
Pak choi je iznimno svestrano povrće koje se može pripremati na brojne načine – od brzog stir-fryja i juha do salata i priloga. Njegovi sočni listovi i hrskave stabljike savršeno upijaju okuse umaka i začina, stvarajući jela koja su istovremeno lagana i zadovoljavajuća.
Dok hrvatski kuhari sve više eksperimentiraju s ovim nutritivnim blagom, raste i broj kreativnih recepata koji pak choi transformiraju iz egzotičnog sastojka u svakodnevnog favorita. Od klasičnih azijskih kombinacija do mediteranskih fuzija, ova kupusnjača otvara vrata kulinarskim avanturama koje vrijedi istražiti.
Što Je Pak Choi i Zašto Ga Trebate Uvrstiti u Svoju Prehranu
Pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis) predstavlja azijsku vrstu kupusa prepoznatljivu po tamnozelenim listovima i bijelim sočnim peteljkama. Ova namirnica donosi jedinstvenu kombinaciju teksture i okusa koja obogaćuje svako jelo.
Nutritivne Vrijednosti Pak Choia
Pak choi sadržava izvanredno visoke razine vitamina A i C koji jačaju imunološki sustav i štite tkiva od oštećenja. Jedna porcija od 100 grama sadrži 149% dnevne potrebe za vitaminom A i 74% dnevne potrebe za vitaminom C. Bogat je kalcijem koji podržava zdravlje kostiju s 105 mg kalcija po porciji.
Nutritivna vrijednost pak choia uključuje i značajne količine:
- Kalija (630 mg) za regulaciju krvnog tlaka
- Folata (66 μg) za zdravu proizvodnju crvenih krvnih stanica
- Vitamina K (45.5 μg) za normalnu koagulaciju krvi
- Antioksidansa poput luteina i zeaksantina koji štite vid
Pak choi ima nizak udio kalorija – samo 13 kalorija po porciji od 100 grama što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje prate kalorijsku vrijednost obroka. Sadrži 1.5 grama proteina i 1.7 grama vlakana koji doprinose osjećaju sitosti i podržavaju zdravu probavu.
Gdje Nabaviti Pak Choi u Hrvatskoj
Pak choi postaje sve dostupniji u Hrvatskoj kroz nekoliko različitih izvora:
Supermarketi i trgovački lanci:
- Kaufland i Spar redovito nude pak choi u svojim odjelima svježeg povrća
- Bio&Bio i drugi specijalizirani dućani zdrave hrane nude organski uzgojeni pak choi
- Lidl periodično uključuje pak choi u svoju ponudu tijekom azijskih tjedana
Tržnice i OPG-ovi:
- Zagrebačka tržnica Dolac – nekoliko štandova nudi svježi pak choi, posebno srijedom i subotom
- Splitska tržnica – dostupan kod prodavača specijalista za zeleno lisnato povrće
- Riječka tržnica – sezonski dostupan od ožujka do studenog
Online kupovina:
- Finoteka.com nudi dostavu svježeg pak choia iz domaćeg uzgoja
- Nekoliko OPG-ova prodaje pak choi putem društvenih mreža s dostavom u većim gradovima
Za najbolju kvalitetu potražite pak choi s čvrstim svijetlim stabljikama i tamnozelenim listovima bez žutih mrlja. Svježi pak choi izdržava 4-5 dana u hladnjaku ako se čuva u perforiranoj plastičnoj vrećici.
Priprema Pak Choia Za Kuhanje

Priprema pak choia započinje jednostavnim koracima koji osiguravaju najbolji okus i teksturu ovog azijskog povrća. Prije kuhanja odsijecite korijen i podijelite pak choi na četvrtine. Uklonite žute dijelove listova koji mogu biti gorki i utjecati na ukupni okus jela.
Kako Pravilno Oprati Pak Choi
Pravilno pranje pak choia uklanja prljavštinu i osigurava čisto povrće za kuhanje. Potopite listove u posudu sa slanom vodom (1 žličica soli po litri vode) na 15 minuta kako bi se odvojila sva prljavština i eventualni insekti. Nakon namakanja, temeljito isperite povrće pod mlazom hladne vode, posebno obraćajući pažnju na područja između stabljika gdje se često nakuplja zemlja. Ovaj proces čišćenja ključan je za pripremu svježeg i čistog pak choia spremnog za različite metode kuhanja.
Različiti Načini Rezanja Pak Choia
Pak choi možete rezati na nekoliko načina ovisno o receptu koji pripremate:
- Na četvrtine – Režite pak choi po dužini kroz korijen za jednake dijelove. Ovaj način rezanja idealan je za brzo prženje ili pripremu na roštilju.
- Listovi i stabljike – Odvojite zelene listove od bijelih, debljih stabljiki. Ovo omogućava različito vrijeme kuhanja za svaki dio, jer stabljike zahtijevaju duže kuhanje od nježnih listova.
- Mali komadići – Izrežite povrće na manje komade širine 2-3 centimetra za stir-fry jela. Manji komadi brže se kuhaju i bolje upijaju okuse umaka.
Pak choi se najčešće kuha brzim prženjem (stir-fry) na visokoj temperaturi s češnjakom, oyster sosom i ribljim sosom 2-3 minute. Za mekšu teksturu, kuhajte na pari 3-4 minute. Za pripremu ukusnog umaka, pomiješajte kukuruzni škrob, vodu i oyster sos te dodajte na kraju kuhanja.
Osnovni Pak Choi Recepti Za Početnike

Pak choi pripremite na nekoliko jednostavnih načina koji naglašavaju njegov svježi okus i hrskavu teksturu. Početnički recepti zahtijevaju minimalne sastojke i brzu pripremu, savršeno za svakodnevno kuhanje.
Brzo Prženi Pak Choi s Češnjakom
Brzo prženje pak choia s češnjakom predstavlja najjednostavniji način pripreme ovog povrća. Kombinacija svježine pak choia i intenzivnog okusa češnjaka stvara savršenu ravnotežu okusa u samo nekoliko minuta.
Sastojci:
- 1 vezica pak choia (oko 300 g)
- 2 režnja češnjaka (oko 10 g)
- 1 žlica maslinovog ulja (oko 15 ml)
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Operite pak choi i odrežite korijen te ga razdijelite na pojedinačne stabljike
- Izrežite pak choi na širinu od oko 3 cm odvajajući bijele dijelove od zelenih listova
- Sitno nasjeckajte češnjak
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri
- Dodajte češnjak i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše
- Ubacite bijele dijelove pak choia i pržite 1 minutu
- Dodajte zelene listove i pržite još 1-2 minute dok ne uvenu
- Začinite solju i paprom
Pak Choi Salata s Sezamovim Dresingom
Pak choi salata s sezamovim dresingom predstavlja osvježavajući način konzumacije ovog povrća. Ova hladna salata naglašava hrskavu teksturu pak choia i obogaćuje ga orijentalnim aromama.
Sastojci:
- 2 vezice pak choia
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 žlica sojina umaka
- 1 žlica limunova soka
- 1 žličica meda
- 1 žličica sezamovih sjemenki
Priprema:
- Operite pak choi i narežite ga na trake širine 1 cm
- Pomiješajte sezamovo ulje sojin umak limunov sok i med u maloj posudi
- Prelijte pak choi dresingom i nježno promiješajte
- Pospite sezamovim sjemenkama prije posluživanja
- Ostavite salatu 10 minuta da se okusi prožmu prije serviranja
Kuhani Pak Choi Kao Prilog
Kuhani pak choi predstavlja najjednostavniji način pripreme ovog povrća. Ovom metodom zadržava se hrskavost i svijetlo zelena boja pak choia bez dodatnih začina.
Sastojci:
- 1 vezica pak choia
- Voda za kuhanje
- 1 žličica soli
- 1 žličica maslinovog ulja (opcionalno)
- Napunite veći lonac vodom i dodajte sol
- Zagrijte vodu do vrenja
- Operite pak choi i narežite ga na polovice ili četvrtine
- Ubacite pak choi u kipuću vodu
- Kuhajte 2 minute za hrskaviji rezultat ili 3-4 minute za mekši
- Ocijedite pak choi pomoću cjedila
- Pospite maslinovim uljem prije posluživanja ako želite
Azijski Inspirirana Pak Choi Jela
Azijska kuhinja donosi najautentičnije načine pripreme pak choia koji savršeno naglašavaju njegove jedinstvene karakteristike. Ovi recepti predstavljaju klasične azijske tehnike koje pak choiu daju upečatljiv okus i zadržavaju njegovu hrskavu teksturu.
Stir-Fry Pak Choi s Đumbirom i Soja Umakom
Stir-fry tehnika pripreme pak choia savršeno čuva njegovu svježinu i hrskavost. Kombinacija đumbira i soja umaka stvara klasičan azijski okus koji naglašava prirodnu slatkoću pak choia.
Sastojci:
- 2 vezice pak choia
- 1 đumbir (oko 50 g)
- 2 režnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soja umaka
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Narežite pak choi na širinu od 2-3 cm, odvajajući stabljike od listova
- Zagrijte maslinovo ulje u woku ili dubokoj tavi na visokoj temperaturi
- Dodajte nasjeckani đumbir i češnjak, pržite 30 sekundi dok ne zamiriše
- Ubacite narezanu crvenu papriku i pržite 2 minute
- Dodajte prvo stabljike pak choia, pržite 1 minutu, zatim listove
- Zalijte soja umakom i miješajte dok pak choi ne uvene ali ostane hrskav (2-3 minute)
- Začinite solju i paprom prema ukusu
Pak Choi u Tajlandskom Curry-u
Tajlandski curry nudi kremasti i aromatični način pripreme pak choia. Kokosovo mlijeko stvara bogatu bazu koja upija sve okuse povrća, dok curry pasta dodaje pikantnu notu.
Sastojci:
- 1 vezica pak choia
- 1/2 šalice kokosovog mlijeka
- 2 žlice tajlandske curry paste
- 1 kuhani krumpir, narezan na kockice
- 1 žlica biljnog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi
- Dodajte curry pastu i pržite 1 minutu dok ne postane aromatična
- Ulijte kokosovo mlijeko, promiješajte i pustite da prokuha
- Smanjite vatru i kuhajte 3 minute dok se umak ne zgusne
- Dodajte narezan pak choi i kuhani krumpir
- Kuhajte 3-4 minute dok pak choi ne omekša
- Začinite solju i paprom prema ukusu
Kineski Pak Choi s Shiitake Gljivama
Kombinacija pak choia i shiitake gljiva predstavlja klasično kinesko jelo bogato umami okusima. Gljive dodaju dubinu i mekoću hrskavoj teksturi pak choia.
Sastojci:
- 2 vezice pak choia
- 1 šalica shiitake gljiva
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
- Očistite i narežite shiitake gljive na tanke ploške
- Zagrijte maslinovo ulje u woku na srednjoj temperaturi
- Dodajte nasjeckani češnjak i pržite 30 sekundi
- Ubacite gljive i pržite 3-4 minute dok ne omekšaju
- Dodajte narezan pak choi i poprskajte soja umakom
- Pržite 2-3 minute dok pak choi ne uvene ali zadrži hrskavost
- Na kraju poškropite sezamovim uljem za dodatni okus
Mediteranski Pak Choi Recepti
Mediteranska kuhinja savršeno se nadopunjuje s osvježavajućim okusima pak choia stvarajući jedinstvena jela koja spajaju najbolje iz obje kulinarske tradicije. Ovi recepti donose jednostavne načine kako pretvoriti azijsku zeljanicu u mediteransko iskustvo.
Pak Choi Gratiniran s Parmezanom
Gratinirani pak choi s parmezanom predstavlja savršen spoj hrskavog povrća i kremastog sira. Ovaj recept koristi minimum sastojaka za maksimalan užitak.
Sastojci:
- 1 vezica pak choia
- 100 g parmezan sira
- 50 g krušnih mrvica
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Narežite pak choi na četvrtine i kuhajte u pari 3-4 minute dok ne omekša ali ostane čvrst.
- Presložite pak choi u vatrostalnu posudu prethodno premazanu maslinovim uljem.
- Pospite naribanim parmezanom i ravnomjerno rasporedite krušne mrvice po površini.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 10-15 minuta dok površina ne dobije zlatno-smeđu boju.
Pak Choi s Maslinovim Uljem i Limunom
Jednostavan i brz recept koji naglašava prirodan okus pak choia uz osvježavajuće dodatke limuna i kvalitetnog maslinovog ulja. Savršeno kao prilog uz ribu ili meso.
Sastojci:
- 1 vezica pak choia
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 limun (za sok)
- 2 češnja češnjaka
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za ukras
Priprema:
- Narežite pak choi na veće komade odvajajući stabljike od listova.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak.
- Najprije dodajte stabljike pak choia i pržite 2 minute, zatim dodajte listove.
- Pržite dok ne omekša ali ostane hrskav, otprilike 3-4 minute.
- Pokapajte limunovim sokom, začinite soli i paprom te pospite sjeckanim peršinom.
Mediteranska Juha s Pak Choiem
Ova hranjiva juha kombinira pak choi s mediteranskim okusima stvarajući jelo koje je istovremeno lagano i zasitno. Idealna za hladnije dane ili kao lagana večera.
Sastojci:
- 1 vezica pak choia, narezana na trake
- 1 litra povrtne ili pileće juhe
- 1 šalica orzo tjestenine ili riže
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 mrkve, narezane na kolutiće
- 1 komad limuna
- 2 češnja češnjaka, sjeckana
- 1 žličica sušenog origana
- Svježi peršin za ukras
- Sol i papar po ukusu
- U loncu zagrijte maslinovo ulje i propirjajte luk i češnjak 3 minute.
- Dodajte mrkvu i pirjajte još 5 minuta.
- Ulijte juhu i dodajte origano, sol i papar.
- Kada juha proključa, dodajte tjesteninu ili rižu i kuhajte prema uputama.
- Dodajte narezane komade pak choia 3 minute prije kraja kuhanja.
- Poslužite s limunovim sokom i svježim peršinom.
Vegetarijanski i Veganski Pak Choi Recepti
Pak choi savršeno pristaje vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji zbog svoje svestranosti i bogatog okusa. Ovi recepti donose najbolje kombinacije ovog povrća s biljnim proteinima i mediteranskim začinima.
Pak Choi s Tofuom i Sezamom
Pak choi s tofuom i sezamom predstavlja hranjiv vegetarijanski obrok pun proteina i zdravih masti. Za pripremu ovog jela potrebno je 300 g pak choia, 200 g tofu-a, četvrtina šalice sezamovih sjemenki, dva režnja češnjaka, žlica soja sosa, maslinovo ulje, sol i papar.
Tofu narežite na jednake kockice i pržite na maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju i hrskavu koricu. U istoj tavi kratko propržite nasjeckani češnjak oko minutu dok ne oslobodi aromu. Dodajte pak choi, prethodno narezan na četvrtine, i pržite 2-3 minute dok povrće ne omekša ali zadrži svoju karakterističnu hrskavost. Na kraju pospite sezamovim sjemenkama i začinite soja sosom za dodatnu dubinu okusa.
Povrtni Wok s Pak Choiem
Povrtni wok s pak choiem kombinira raznovrsno povrće za šareno i nutritivno bogato jelo. Za pripremu ovog brzog jela potrebno je 300 g pak choia, 150 g crvene paprike, 100 g mrkve, žlica maslinovog ulja, soja sos ili limunov sok za završni okus.
Sve povrće narežite na tanke trakice podjednake veličine za ravnomjerno kuhanje. Zagrijte wok ili dublju tavu s maslinovim uljem i dodajte nasjeckani češnjak. Pržite minutu dok češnjak ne postane mirisav ali pazite da ne potamni. Dodajte povrće redoslijedom kuhanja – prvo mrkvu, zatim papriku i na kraju pak choi. Brzo pržite 3-4 minute dok povrće ne postane krckavo ali zadrži svježinu i boju. Začinite soja sosom ili svježim limunovim sokom prema ukusu za osvježavajući završetak.
Pak Choi sa Krumpirom
Pak choi sa krumpirom spaja blagost krumpira s pikantnim notama lisnatog povrća. Za ovo jelo potrebno je 600 g krumpira (4 srednja), 300 g pak choia, dva režnja češnjaka, pola crvene paprike i dvije žlice maslinovog ulja.
Krumpire ogulite, narežite na kockice i kuhajte u posoljenoj vodi 10-15 minuta dok ne omekšaju ali ostanu čvrsti. Dok se krumpiri kuhaju, zagrijte maslinovo ulje u tavi i propržite nasjeckani češnjak i crvenu papriku 2 minute. Dodajte narezani pak choi i pržite nekoliko minuta dok lišće ne uvene a stabljike ostanu hrskave. Ocijeđene krumpire dodajte u tavu, nježno promiješajte s povrćem i začinite solju i paprom prema ukusu. Ovo jednostavno jelo služi kao hranjivi prilog ili samostalan obrok.
Pak Choi Kao Dodatak Mesnim Jelima
Pak choi savršeno nadopunjuje mesna jela svojom svježinom i blagim okusom. Hrskava tekstura i nježan okus ove azijske kupusnjače stvaraju izvrstan kontrast uz različite vrste mesa, posebno u jelima prženim na visokoj temperaturi.
Pak Choi s Piletinom i Bademima
Kombinacija pilećih bataka s pak choiem donosi savršenu ravnotežu okusa i tekstura. Za pripremu ovog jela potrebno je narezati pak choi na četvrtine, očistiti crveni luk i nasjeckati češnjak. Piletina se prži na maslinovom ulju 5-7 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Dodavanje kajenskog papra i drugih začina pojačava okus mesa. Pak choi se dodaje posljednjih 3 minuta prženja kako bi zadržao hrskavost. Završni dodatak mlijeka i maslaca stvara kremasti umak koji povezuje sve sastojke. Bademi dodaju hrskavu teksturu i orašasti okus – potrebno ih je prethodno lagano popržiti na tavi bez dodanog ulja dok ne poprime zlatnu boju.
Govedina i Pak Choi u Oyster Umaku
Govedina s pak choiem u oyster umaku predstavlja klasično azijsko jelo punog okusa. Trakice goveđeg mesa (najbolje juneći file ili ribeye) mariniraju se 15 minuta u kombinaciji soja sosa, rižinog vina i malo kukuruznog škroba. Pak choi se reže na tanke trake, odvajajući bijele dijelove od zelenih listova. Priprema započinje brzim prženjem govedine na visokoj temperaturi 2-3 minute. Nakon vađenja mesa, u istu tavu dodaju se češnjak i đumbir, a zatim bijeli dijelovi pak choia koji se prže 2 minute prije dodavanja zelenih listova. Oyster umak se miješa s malo šećera i sokom limuna za postizanje savršene ravnoteže slatkog, slanog i kiselog. Govedina se vraća u tavu, sve se promiješa i poslužuje s kuhanom rižom ili rezancima. Ovo jelo najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme kako bi pak choi zadržao svoju karakterističnu hrskavost.
Čuvanje i Skladištenje Pak Choia
Pravilno čuvanje pak choia održava njegovu svježinu i nutritivne vrijednosti duže vrijeme. Sljedeće metode osiguravaju optimalno skladištenje ovog lisnatog povrća u domaćinstvu.
Kako Održati Pak Choi Svježim
Pak choi zadržava svježinu 3-5 dana kada se čuva u hladnjaku. Optimalna metoda hlađenja uključuje pohranu nerazdvojenog pak choia u plastičnoj vrećici s minimalnom količinom zraka. Provjerite da listovi nemaju tamne mrlje ili znakove venenja jer to ukazuje na propadanje.
Alternativna metoda čuvanja je vodena metoda. Postavite pak choi uspravno u posudi s malo vode, poput cvijeća u vazi. Prekrijte listove labavom plastičnom vrećicom za stvaranje mikroklime koja održava vlažnost. Ova metoda posebno je učinkovita za održavanje svježine listova kroz nekoliko dana.
Može Li Se Pak Choi Zamrznuti?
Pak choi se uspješno zamrzava nakon pravilnog blanširanja koje sprječava gubitak boje i teksture. Postupak zamrzavanja uključuje tri koraka:
- Operite listove pak choia temeljito i narežite ih na željene komade
- Blanširajte nareženo povrće uranjanjem u kipuću vodu točno 2 minute
- Odmah premjestite u ledenu vodu za zaustavljanje procesa kuhanja
Nakon hlađenja, temeljito ocijedite pak choi i pakirajte u hermetički zatvorene vrećice za zamrzavanje. Uklonite što više zraka prije zatvaranja. Zamrznuti pak choi zadržava kvalitetu do 12 mjeseci, čineći ga praktičnim izborom za dugoročno skladištenje.
Često Postavljana Pitanja o Pak Choiu
Je Li Pak Choi Isto Što i Kineski Kupus?
Pak choi (Brassica rapa chinensis) predstavlja vrstu kineskog kupusa s prepoznatljivim karakteristikama. Ova povrtna kultura pripada porodici kupusnjača i odlikuje se blagim okusom koji nije previše izražen poput drugih vrsta kupusa. Pak choi sadrži visok udio vitamina C što ga čini nutritivno vrijednim dodatkom prehrani. Njegova struktura s tamnozelenim listovima i bijelim sočnim peteljkama jasno razlikuje pak choi od drugih vrsta azijskog povrća.
Koji Su Dobri Zamjenski Sastojci Za Pak Choi?
Tri najbolje zamjene za pak choi u receptima uključuju zelenu repicu, špinat i mladi švicarski mangold. Zelena repica može zamijeniti pak choi u prženim jelima zbog slične teksture i blage gorčine. Špinat predstavlja odličnu alternativu u salatama i kremastim jelima zahvaljujući sličnoj mekoći listova. Mladi švicarski mangold funkcionira kao zamjena u receptima koji zahtijevaju duže kuhanje, zadržavajući svoju teksturu slično kao pak choi. Sve tri zamjene zadržavaju svježinu i nutritivnu vrijednost originalnog sastojka.
Zaključak: Kreativno Eksperimentiranje s Pak Choiem u Vašoj Kuhinji
Pak choi zasluženo osvaja hrvatske kuhinje svojom svestranošću hranjivim vrijednostima i jednostavnom pripremom. Od brzih stir-fry jela do mediteranskih interpretacija ova azijska kupusnjača pruža bezbroj kulinarskih mogućnosti.
Bilo da se odlučite za jednostavnu salatu s sezamom klasični stir-fry s đumbirom ili kreativan spoj s mediteranskim namirnicama pak choi će obogatiti vaš jelovnik. Njegova dostupnost u hrvatskim trgovinama čini ga pristupačnim sastojkom za svakodnevno kuhanje.
Eksperimentirajte s receptima prilagodite ih svom ukusu i uživajte u blagim ali karakterističnim okusima ovog nutritivno bogatog povrća. Pak choi nije samo trend već vrijedan dodatak raznovrsnoj i zdravoj prehrani koji će vas inspirirati na nove kulinarske avanture.